Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση αποτελεί ενδοσκοπική τεχνική που επιτρέπει την άμεση επισκόπηση της ενδομητρικής κοιλότητας και τη χειρουργική θεραπεία της ενδομήτριας παθολογίας. Απαραίτητες προϋποθέσεις για να καταστεί εφικτή, είναι ο φωτισμός της ενδομήτριας κοιλότητας, η διάτασή της, καθώς και το οπτικό σύστημα μεταφοράς της εικόνας. Η τεχνική βασίζεται στη χρήση του υστεροσκοπίου που είναι ένας τηλεσκοπικός μεταλλικός σωλήνας διαμέτρου 1-4 χιλ. Το υστεροσκόπιο είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την υστεροσκόπηση, καθώς έχει προσαρτημένη μια κάμερα και πηγή φωτισμού.
Ποιες είναι οι ενδείξεις υστεροσκόπησης;
Η υστεροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων. Οι βασικότερες από αυτές είναι:
- Ανώμαλη κολπική αιμόρροια
- Αφαίρεση πολύποδων μήτρας
- Αφαίρεση υποβλεννογόνιων ινομυώματων που προβάλλουν στην ενδομητρική κοιλότητα
- Συμφυσιόλυση
- Συγγενείς ανωμαλίες μήτρας (εκτομή διαφραγμάτων μήτρας)
- Διερεύνηση Υπογονιμότητας ή καθέξιν αποβολών
- Εντοπισμός και αφαίρεση ξένων σωμάτων (π.χ. ενδομήτριο σπείραμα)
Ποια είναι η διαδικασία της υστεροσκόπησης;
Η πιο κατάλληλη στιγμή για την εκτέλεση της υστεροσκόπησης σε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας είναι στην πρώτη φάση του κύκλου και συγκεκριμένα μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας του κύκλου.
Η γυναίκα τοποθετείται σε θέση λιθοτομής και ακολουθεί αντισηψία της περιοχής.
Αφού συλληφθεί ο τράχηλος εκτελείται η εισαγωγή του υστεροσκοπίου διαμέσου του τραχήλου και η χρήση του διατατικού μέσου της μήτρας (συνήθως φυσιολογικού ορού η Ringer Lactated) που εξασφαλίζει τη διάταση και την καλύτερη ορατότητα της μήτρας.
Ακολουθεί η επισκόπηση της ενδομήτριας κοιλότητας, ο έλεγχος των σαλπιγγικών στομίων, το σχήμα της μήτρας, ο χαρακτήρας του ενδομητρίου, η ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας και ο ενδοτραχηλικός αυλός. Στις περιπτώσεις ευρημάτων ειδικά εργαλεία τοποθετούνται διαμέσου του υστεροσκοπίου στην ενδομητρική κοιλότητα για τη διενέργεια της επέμβασης (εκτομή πολύποδα, λήψη βιοψίας, εκτομή διαφραγμάτων κλπ.).
Επιπλοκές υστεροσκόπησης
Όπως σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις έτσι και στην υστεροσκόπηση είναι πιθανή η ύπαρξη επιπλοκών. Αυτές μπορεί να είναι διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές και περιλαμβάνουν:
- Τραυματισμό του τραχήλου
- Διάτρηση της μήτρας
- Αιμορραγία
- Ενδομητρίτιδα
Αντενδείξεις υστεροσκόπησης
Παρόλο που η υστεροσκόπηση είναι σε γενικές γραμμές μια ασφαλής τεχνική, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να αποφεύγεται. Αυτές είναι οι εξής:
- Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
- Σε φλεγμονές της μήτρας
- Σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Τι ακολουθεί μετά την υστεροσκόπηση;
Μετά την υστεροσκόπηση, ο ιατρός δίνει στην ασθενή εξατομικευμένες οδηγίες, τις οποίες θα πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα προς αποφυγή επιπλοκών. Σε γενικές γραμμές οι οδηγίες που δίνονται μετά την εφαρμογή της υστεροσκόπησης είναι:
- Η ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για λίγη ώρα και επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι της και στις καθημερινές της δραστηριότητες.
- Συνήθως το επόμενο διάστημα αναφέρεται ήπιο άλγος (τύπου περιόδου) το οποίο αντιμετωπίζεται πλήρως με απλά παυσίπονα.
- Οι σεξουαλικές επαφές επιτρέπονται μετά το πέρας των δύο εβδομάδων.
Η επέμβαση της υστεροσκόπησης είναι εξαιρετικά χρήσιμη καθώς μπορεί να δώσει μια σαφή εικόνα στον ιατρό για την κοιλότητα της μήτρας της γυναίκας. Ο Γυναικολόγος Ιωάννης Σαρρής θα σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε πριν από την εφαρμογή της αλλά και μετά από αυτήν.