Κολποσκόπηση
Τί είναι η Κολποσκόπηση;
Η Κολποσκόπηση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο μέρος στην διαδικασία που αφορά την διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των νεοπλασιών του τραχήλου της μήτρας. Το κολποσκόπιο είναι ένα διοπτρικό μικροσκόπιο με δυνατότητα μεγέθυνσης ενός αντικειμένου. Η πηγή φωτός είναι ιδιαίτερα ισχυρή για την δυνατότητα φωτισμού στρωμάτων βαθύτερων του τραχηλικού επιθηλίου. Ιδανικά, η εξέταση θα πρέπει να γίνεται στην μεσότητα του κύκλου καθώς τότε η τραχηλική βλέννα είναι υδαρής, καθαρή και διαφανής, αλλά για πρακτικούς λόγους γίνεται σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου. Κατά την διάρκεια της κολποσκόπησης μπορεί να παρθούν και βιοψίες από τον τράχηλο της μήτρας αν κριθεί απαραίτητο. Στην βιοψία γίνεται αφαίρεση μικρών τεμαχιδίων του ιστού και εξέταση των κυττάρων σε ειδικό εργαστήριο.
Πότε χρειάζεται μια γυναίκα να υποβληθεί σε κολποσκόπηση;
- Όταν κατά την γυναικολογική εξέταση εντοπίζονται παθολογικές περιοχές στον τράχηλο, τον κόλπο ή το αιδοίο.
- Όταν υπάρχει παθολογικό αποτέλεσμα στο Tεστ Παπανικολάου.
- Όταν το HPV-DNA τέστ είναι θετικό.
- Σε περιπτώσεις κολπικής αιμόρροιας μετά από επαφή.
- Κατά την μετεγχειρητική παρακολούθηση ασθενών που έχουν υποβληθεί σε γυναικολογικές επεμβάσεις για καρκινικές ή προκαρκινικές βλάβες του αιδοίου, κόλπου ή του τραχήλου.
Τι προετοιμασία χρειάζεται πριν την κολποσκόπηση;
- Αποφυγή σεξουαλικής επαφής.
- Αποφυγή τοποθέτησης κρεμών ή φαρμακευτικών υποθέτων.
- Αποφυγή της εξέτασης τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.
- Αποφυγή της εξέτασης σε περιπτώσεις κολπικής ή τραχηλικής φλεγμονής.
- Ενημέρωση του θεράποντος ιατρού σε περιπτώσεις λήψης αντιπηκτικών ή αντι-αιμοπεταλιακών φαρμάκων.
Ποια είναι η διαδικασία της κολποσκόπησης;
Η διαδικασία της κολποσκόπησης είναι πολύ απλή, εύκολη και δεν πονάει. Διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά. Η γυναίκα βρίσκεται ξαπλωμένη στην ιατρική καρέκλα όπως γίνεται και το τεστ pap και με τη βοήθεια του κολποδιαστολέα ο γιατρός μπορεί να έχει άμεση οπτική επαφή με τον τράχηλο και τον κόλπο. Το κολποσκόπιο τον βοηθάει, ώστε να ελέγξει πλήρως τον τράχηλο, τον κόλπο και τα έξω γεννητικά όργανα. Ακολουθεί ο καθαρισμός του τραχήλου από την τραχηλική βλέννη και η εφαρμογή υγρών όπως το οξικό οξύ και το διάλυμα Lugol τα οποία χρωματίζουν ιδιαίτερα τις μη φυσιολογικές περιοχές του τραχήλου και του κόλπου καθιστώντας ευκολότερη την αναγνώριση των βλαβών. Αν βρεθεί κάποιο ύποπτο εύρημα τότε η λήψη βιοψίας είναι απαραίτητη η οποία αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Μετά την λήψη βιοψίας ακολουθεί η εφαρμογή ενός αιμοστατικού διαλύματος (Monsel).
Μετά την κολποσκόπηση τι;
- Άμεση επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες.
- Χρήση ήπιων αναλγητικών στις περιπτώσεις ήπιου πόνου ή κραμπών που υποχωρούν συνήθως τις επόμενες ώρες.
- Πιθανή ήπια κολπική αιμόρροια λόγω της λήψης βιοψιών.
- Εκροή σκούρων καφέ ή μαύρων εκκριμάτων λόγω του αιμοστατικού διαλύματος.
- Αποφυγή σεξουαλικών επαφών για 2-3 ημέρες .
Ο Γυναικολόγος Ιωάννης Σαρρής διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε κολποσκοπήσεις, γυναικολογικές επεμβάσεις και υστεροσκοπήσεις. Ο ιατρός εφαρμόζει πάντα τις πιο σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης γυναικολογικών προβλημάτων.