Εγκυμοσύνη,
Μια ωραία και ιδιαίτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας, αλλά…
Η εγκυμοσύνη αναμφισβήτητα θεωρείται μία από τις πιο ωραίες περιόδους της ζωής κάθε γυναίκας, αλλά παρότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση πολλές φορές μπορεί να εμφανίσει ήπια και σπανίως σοβαρότερα προβλήματα.
Αν και η εγκυμοσύνη δεν είναι νόσος, θα πρέπει όμως να παρακολουθείται στενά από το γιατρό και να δίνονται οι κατάλληλες οδηγίες. Η σχολαστική τήρηση των οδηγιών σε συνδυασμό με τη σωστή κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση της εγκύου πιστεύεται ότι συμβάλλουν μέγιστα στην καλή έκβαση της εγκυμοσύνης και κυρίως αν βρίσκεστε στην Ελλάδα! Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε για τη Βρετανική Independent on Sunday με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η Ελλάδα είναι το καλύτερο και ασφαλέστερο μέρος στον κόσμο για να γεννήσει μια γυναίκα. Η Ελλάδα σε αυτή την έρευνα κατέχει την 1η θέση, το Ηνωμένο Βασίλειο την 13η θέση και το Νότιο Σουδάν την τελευταία.
Ποιες είναι οι οδηγίες που πρέπει να εφαρμόζει μία εγκυμονούσα; Τι πρέπει να προσέχει και τι να αποφεύγει;
Ας δούμε τις χρήσιμες οδηγίες αναλυτικά παρακάτω:
Κάπνισμα.
Το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται ρητά. Είναι μια αυστηρή οδηγία που θα πρέπει να δίνεται πάντα από το γιατρό και να εφαρμόζεται χωρίς παρεκκλίσεις από μια συνειδητοποιημένη μέλλουσα μητέρα. Ο καπνός του τσιγάρου συνήθως προκαλεί στένωση των αγγείων με αποτέλεσμα τη μείωση της παροχής του οξυγόνου προς το έμβρυο μέσω του πλακούντα, γεγονός που τελικά θα επηρεάσει την ανάπτυξη του. Η έρευνα απέδειξε ότι τα έμβρυα των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν σχεδόν πάντοτε λιποβαρή και εμφάνιζαν επιρρέπεια στις λοιμώξεις. Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πολλές βλαβερές ουσίες, πολλές από τις οποίες ενοχοποιούνται για διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία του εμβρύου. Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει στο έμβρυο διάφορες καρδιοπάθειες, αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα αλλά και αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Πρέπει να τονίσουμε ότι το κάπνισμα είτε ενεργητικό είτε παθητικό βλάπτει εξίσου σοβαρά το έμβρυο, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης και οι κλειστοί χώροι που συχνάζουν καπνιστές.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως στο πρώτο τρίμηνο διότι επηρεάζει την υγεία του εμβρύου. Μετά από αυτό το διάστημα επιτρέπεται μια μικρή ποσότητα αλκοόλ σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά δεν πρέπει να ξεπερνά το ένα ποτηράκι κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό ημερησίως. Το αλκοόλ επειδή διαπερνά τον πλακούντα οι μεγαλύτερες ποσότητες του μπορεί να επηρεάσουν το έμβρυο. Η κατάχρηση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση λιποβαρούς εμβρύου ή ακόμα στο Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο το οποίο προκαλεί διάφορες ανωμαλίες, όπως νοητική στέρηση και προβλήματα οράσεως και ακοής.
Επαφή με ζώα
Η επαφή με τα ζώα δεν απαγορεύεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όμως θα πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τις αδέσποτες γάτες που δεν είναι εμβολιασμένες. Οι γάτες ενδέχεται να έχουν το τοξόπλασμα, ένα παράσιτο από το οποίο αν μολυνθούμε είναι δυνατό να το μεταφέρουμε στο έμβρυο. Αν αυτό συμβεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τότε οι συνέπειες στο έμβρυο είναι εξαιρετικά σοβαρές. Επίσης θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα όταν έχουμε μεγαλόσωμα σκυλιά τα οποία μπορεί να μας ρίξουν κάτω αν μας τραβήξουν απότομα ή παίζοντας μαζί μας να μας κτυπήσουν την κοιλιά. Επίσης η περιποίηση των ζωών πρέπει να γίνεται πάντα με γάντια.
Επίσκεψη στον οδοντίατρο
Η εγκυμοσύνη επηρεάζει γενικά τη στοματική κοιλότητα και συγκεκριμένα τα ούλα και τα δόντια. Διάφορες μελέτες αναφέρουν ότι η περιοδοντίτιδα αυξάνει την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό. Οι παθολογικές καταστάσεις που εμφανίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ουλίτιδα και η επουλίδα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και εμφανίζεται με ερεθισμένα και οιδηματώδη ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών. Η επουλίδα είναι η εμφάνιση μικρών κόκκινων ογκιδίων στα ούλα ανάμεσα στα δόντια. Είναι συνήθως ακίνδυνα και συνήθως υποχωρούν μετά τη γέννηση του νεογνού. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις αφαιρούνται από τον οδοντίατρο. Η έγκυος πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτεί οδοντίατρο για ένα καθαρισμό των δοντιών αλλά και για ένα γενικό έλεγχο προκειμένου να προληφθούν διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης ουλίτιδας.
Η έγκυος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίοι είναι οι παρακάτω:
- Βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα
- Καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος
- Αποφυγή κατανάλωσης τροφής μεταξύ των γευμάτων.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιτρέπονται οι απλές οδοντιατρικές επεμβάσεις, όπως απονευρώσεις, σφραγίσματα, και εξαγωγές καθώς επίσης και η τοπική αναισθησία. Οι εργασίες όμως για την οδοντιατρική αισθητική πρέπει να αναβάλλονται για μετά τη γέννηση του νεογνού.
Κατανάλωση καφεΐνης
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο καφές επιτρέπεται με μέτρο. Ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα είναι μια αποδεκτή δόση και φαίνεται να μην προκαλεί βλάβη στο έμβρυο. Πάνω από αυτή τη δόση όμως η καφεΐνη που περιέχει ο καφές μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα τόσο στη μητέρα (ταχυπαλμία, αϋπνία , νευρικότητα , συχνουρία) όσο και στο έμβρυο. Πρέπει να τονίσουμε ότι εκτός από τον καφέ, καφεΐνη περιέχουν επίσης, το μαύρο τσάι, το πράσινο τσάι, η κόκα κόλα και μερικά ενεργειακά ποτά.
Θερμοκρασία
Οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και πτώση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης πριν αποφασίσατε να κάνετε σάουνα ή spa συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
Άρση βάρους
Η άρση βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύεται επειδή ο κίνδυνος της αποβολής, της αποκόλλησης του πλακούντα και του πρόωρου τοκετού είναι μεγάλος. Επίσης οι πιθανότητες εμφάνισης ισχιαλγίας ή οσφυαλγίας στην έγκυο αυξάνονται.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Τα αίτια της δυσκοιλιότητας οφείλονται κυρίως στην αύξηση της προγεστερόνης που προκαλεί χαλάρωση του εντέρου, στα σκευάσματα που περιέχουν σίδηρο, στη καθιστική ζωή και τη διατροφή.
Για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας συνιστώνται τα παρακάτω:
- Αύξηση κατανάλωσης επαρκών ποσοτήτων υγρών. Συνιστάται η λήψη 8-10 ποτηριών υγρών την ημέρα. Στα υγρά συμπεριλαμβάνονται οι χυμοί, τα ροφήματα, οι σούπες κτλ.
- Κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες όπως δημητριακά ολικής άλεσης. Διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρούτα και κυρίως σύκα, δαμάσκηνα και ακτινίδια, λαχανικά και όσπρια.
- Άσκηση. Η ήπια άσκηση, όπως το βάδισμα, το κολύμπι, η ποδηλασία , η γιόγκα ή το pilates μπορούν να βοηθήσουν.
- Εκμάθηση του εντέρου. Πηγαίνετε στην τουαλέτα μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα ακόμα και αν δεν αισθάνεστε την ανάγκη για κένωση. Αν αισθανθείτε την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα μην το αναβάλλεται.
- Διακοπή λήψης του σιδήρου. Αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη διακόψτε για κάποιο χρονικό διάστημα τη λήψη των σκευασμάτων που περιέχουν σίδηρο.
Αν αποτύχουν όλα τα παραπάνω τότε μπορεί να δοθούν ελαφρά υπακτικά που θα σας συστήσει ο γιατρός.
Βήχας
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου παρουσιάζει κάποιες λειτουργικές αλλαγές που το καθιστά πιο ευαίσθητο έναντι των λοιμώξεων. Όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος συνήθως συνοδεύονται από βήχα που πολλές φορές είναι έντονος. Πρέπει να τονίσουμε ότι με το βήχα δεν κινδυνεύει το έμβρυο, αλλά πολλές φορές η έγκυος μπορεί να νοιώσει πόνο, γι’ αυτό καλό θα ήταν όταν βήχετε να βάζετε το χέρι σας στο κάτω μέρος της κοιλιάς.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το βήχα:
- Ενυδάτωση. Να πίνετε άφθονα υγρά κατά προτίμηση νερό και χυμό πορτοκαλιού
- Υγιεινή διατροφή. Προσπαθήστε να καταναλώνετε άφθονα φρούτα και λαχανικά
- Ανάπαυση. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε.
- Φυσικό σιρόπι. Χρησιμοποιήστε ένα σιρόπι με βότανα και μέλι αφού πρώτα ρωτήσετε το γιατρό σας Αν παρόλα αυτά ο βήχας επιμένει πάνω από δέκα ημέρες και παρατηρήσετε έκκριση κίτρινης ή πράσινης βλέννας τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να σας καθοδηγήσει.
Σεξουαλική δραστηριότητα
Αν η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά και δεν υπάρχουν επιπλοκές η σεξουαλική ζωή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς. Αν και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η επιθυμία για σεξ παρουσιάζει διακυμάνσεις, μπορείτε να έρχεστε σε επαφή όσο συχνά θέλετε. αλλά με λίγη προσοχή κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Το έμβρυο δεν κινδυνεύει από τη σεξουαλική επαφή και πολλές φορές συνιστάται στις τελευταίες εβδομάδες της κύησης επειδή το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες οι οποίες βοηθούν στο μαλάκωμα του τραχήλου και στην έναρξη του τοκετού. Η σεξουαλική επαφή όμως απαγορεύεται αυστηρά όταν υπάρχουν οι παρακάτω καταστάσεις:
- Κολπική αιμορραγία
- Ανεπάρκεια τραχήλου
- Προδρομικός πλακούντας
- Διαφυγή αμνιακού υγρού
- Σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα του συντρόφου
Κόπωση
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν αλλαγές στον οργανισμό, γεγονός που δημιουργεί το αίσθημα της εξάντλησης. Ο οργανισμός καταναλώνει μεγάλη ενέργεια για να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση της εγκυμοσύνης. Με την πάροδο του χρόνου και συγκεκριμένα στο δεύτερο τρίμηνο το σώμα ανακτά περισσότερη ενέργεια και επανέρχεται σχεδόν στο φυσιολογικό επίπεδο. Στο τρίτο τρίμηνο επανέρχεται πάλι το αίσθημα της κόπωσης αλλά αυτή τη φορά οφείλεται στο βάρος που αποκτήθηκε στην εγκυμοσύνη.
Για την καταπολέμηση της κόπωσης εφαρμόστε τα παρακάτω:
- Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε όποτε μπορείτε
- Περιορίστε τις δραστηριότητές σας και φροντίστε να κοιμάστε περισσότερο.
- Δώστε στον σώμα σας την απαιτούμενη ενέργεια με τη σωστή διατροφή.
- Αν η κόπωση οφείλεται στην αναιμία, τότε πρέπει να λάβετε σκευάσματα σιδήρου και τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
- Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν στρες και άγχος.
- Γυμνάστε με ήπιες ασκήσεις το σώμα σας και αρχίστε σε καθημερινή βάση ένα χαλαρό περίπατο.
- Περιορίστε τις κοπιαστικές οικιακές εργασίες
Ακτινοβολία
Η υπερβολική έκθεση στην ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το έμβρυο ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Από που δεχόμαστε όμως την ακτινοβολία;
Οι πιο γνωστές πηγές που εκπέμπουν ακτινοβολία είναι οι παρακάτω:
- Οι διαγνωστικές εξετάσεις όπως η ακτινογραφία η αξονική τομογραφία .
- Η κοσμική ακτινοβολία
- Οι οικιακές συσκευές, όπως το κινητό τηλέφωνο, το ασύρματο σταθερό τηλέφωνο, ο υπολογιστής, η τηλεόραση και ο φούρνος μικροκυμάτων.
- Στις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες αν και η ποσότητα της ακτινοβολίας δεν είναι μεγάλη θα πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως το πρώτο τρίμηνο. Στην περίπτωση όμως που είναι απαραίτητη τότε θα πρέπει να ενημερώνονται τόσο ο γιατρός σας, όσο και οι θεράποντες γιατροί για να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα. Ειδικά για τις έγκυες που εργάζονται σε ακτινολογικά εργαστήρια θα πρέπει να λαμβάνονται ειδικά μέτρα ή ακόμα να μετατίθενται σε άλλα τμήματα.
- Η κοσμική ακτινοβολία στην οποία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι μπορεί να επηρεάσει σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μόνο όσους ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα ή είναι μέρος του πληρώματος του αεροπλάνου. Η κοσμική ακτινοβολία είναι πιο ισχυρή σε μεγάλα ύψη όπου πετά το αεροπλάνο. Για το λόγο αυτό πολλές εταιρείες μεταθέτουν τις εγκύους υπαλλήλους σε άλλες υπηρεσίες του εδάφους. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου δεν φαίνεται να επηρεάζει το έμβρυο.
- Οικιακές συσκευές που εκπέμπουν ακτινοβολία:
Κινητά τηλέφωνα. Το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μικρής ενέργειας. Σύμφωνα με έρευνες η συχνή χρήση του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενοχοποιείται για την εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς αλλά μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Όλα αυτά βεβαίως δεν ακόμα αποδειχθεί επαρκώς. Για αυτό συνιστούμε στην έγκυο μικρότερη χρήση του κινητού, απενεργοποίηση του τη νύκτα, να μην το φορτίζει στο δωμάτιο που κοιμάται και να χρησιμοποιεί για τις συνομιλίες της τα ακουστικά ή το μεγάφωνο για να έχει κάποια απόσταση.
Τηλεόραση. Ακτινοβολία εκπέμπει και η τηλεόραση. Γι’ αυτό θα πρέπει να την ανοίγετε μόνο όταν θέλετε να παρακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα. Υπολογιστής. Από τις μελέτες που έγιναν μέχρι στιγμής δεν προέκυψαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η χρήση του υπολογιστή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έμβρυο. Παρόλο που η χρήση του υπολογιστή μπορεί να μην είναι βλαπτική για το έμβρυο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην έγκυο από τη στάση του σώματος της, όπως οσφυαλγία και ισχιαλγία. Επίσης θα πρέπει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγεται η τοποθέτηση του φορητού υπολογιστή πάνω στην κοιλιά επειδή η θερμότητα που εκπέμπει μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Συμπερασματικά λόγω μη επαρκών μελετών όσον αφορά την επίδραση στο έμβρυο αλλά και τη δημιουργία διαφόρων προβλημάτων στη μητέρα καλό είναι να αποφεύγεται η πολύωρη χρήση του υπολογιστή.
Ίντερνετ. Μην τοποθετείτε το router μέσα στο δωμάτιο που κοιμάστε, αλλά σε χώρο που δε συχνάζετε συχνά. Όλες οι συσκευές που είναι ασύρματες θα πρέπει αν είναι δυνατόν να μετατρέπονται σε ενσύρματες.
Ασύρματο σταθερό τηλέφωνο. Καλό θα ήταν επίσης να μετατραπεί και αυτή η συσκευή σε ενσύρματη.
Φούρνος μικροκυμάτων. Περιορίστε τη χρήση του και απομακρυνθείτε από το φούρνο όταν είναι ενεργός.
Γυμναστική
Η γυμναστική στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά θα πρέπει να επιβάλλεται κατά κάποιον τρόπο. Αν η γυμναστική δεν ήταν μέρος της καθημερινότητας σας πριν την εγκυμοσύνη , ευκαιρία να αρχίσετε τώρα. Η γυμναστική δυναμώνει και τονώνει τους μύες της πυέλου, μειώνει τη δημιουργία κιρσών και οιδήματος των κάτω άκρων και παρέχει στην έγκυο το αίσθημα ευεξίας. Η γυμναστική μπορεί να γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και να έχει διάρκεια 30 λεπτά.
Τα συνιστώμενα είδη γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αερόβια άσκηση και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, αμφότερες θεωρούνται ασφαλείς και ευεργετικές. Η αερόβια άσκηση θεωρείται η καλύτερη άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση. Τέτοιες αερόβιες εξετάσεις είναι το γρήγορο περπάτημα, η κολύμβηση αλλά και ο απλός περίπατος. Αθλήματα όπως θαλάσσιο σκι, ιππασία, καράτε, τζούντο κλπ απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί ενέχουν τον κίνδυνο του τραυματισμού. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης καθώς περιλαμβάνουν αργές και ελεγχόμενες κινήσεις που στοχεύουν σε ομάδες μυών.
Φάρμακα ή φαρμακευτική αγωγή
Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να λαμβάνει η έγκυος ακόμα και αυτά που είναι φυτικής προέλευσης. Αν υπάρχει ανάγκη να πάρετε κάποιο φάρμακο ακόμα και αν σας το συστήσει γιατρός άλλης ειδικότητας θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας πριν το πάρετε και αυτός θα σας καθοδηγήσει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλά φάρμακα μπορεί να βλάψουν το έμβρυο.
Καλλυντικά προϊόντα
Επειδή οι γνώσεις μας σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών για το έμβρυο δεν είναι επαρκείς και δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες στη διάθεση μας. Ο οργανισμός Διαχείρισης Φαρμάκων και Τροφίμων δεν ελέγχει την ασφάλεια των ουσιών που περιέχουν τα καλλυντικά πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπεύθυνος για την ασφάλεια των καλλυντικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο ίδιος ο παρασκευαστής. Υπάρχουν κάποια συστατικά των καλλυντικών που θα πρέπει να αποφεύγονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτά είναι τα παρακάτω:
- Υδροκινόνη (Hydroquinone):
- Ρετινοειδή (Retinoids)
- Παραβάνες (Parabens)
- Σκόνη Αλουμινίου
- Φθαλικό διβουτύλιο (Dibutyl phthale-DBP)
- Μόλυβδος (Lead)
- Οξυβενζόνη (Oxybenzone)
- Σαλικυλικό οξύ
- Υπεροξείδιο του βενζολίου (Benzoyl peroxide)
Όλα αυτά βεβαίως δε σημαίνουν ότι θα σταματήσετε να περιποιείστε τον εαυτό σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αλλά το ερώτημα τι καλλυντικά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν μπορεί να απαντηθεί με βεβαιότητα.
Επομένως ο χρυσός κανόνας είναι, να αποφεύγεται τα καλλυντικά που περιέχουν τις ανωτέρω ουσίες, να περιορίσετε τη χρήση τους, και να χρησιμοποιείται όσο το δυνατό μικρότερη ποσότητα.
Ηλιοθεραπεία
Αναμφίβολα ο ήλιος βελτιώνει τη διάθεση μας, χαρίζει ευεξία αλλά βοηθά και στην απορρόφηση της βιταμίνης D που είναι απαραίτητη για το σχηματισμό γερών οστών στο έμβρυο. Για το λόγο αυτό η καθημερινή έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Επομένως, η ηλιοθεραπεία δεν απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κυρίως μετά το πρώτο τρίμηνο. Επειδή όμως εκτός από τις παραπάνω ευεργετικές επιδράσεις η ηλιοθεραπεία έχει και βλαπτικές επιδράσεις, αν δεν εφαρμόζονται ορισμένοι κανόνες προστασίας. Πρέπει να γνωρίζετε επίσης ότι ο ήλιος μπορεί να δημιουργήσει εξανθήματα στο δέρμα ή να επιδεινώσει τις ήδη υπάρχουσες δερματικές εκδηλώσεις της κύησης, όπως το μέλασμα, τις πανάδες, και τη σκούρα γραμμή της κοιλιάς.
Οι έγκυες κατά την περίοδο του καλοκαιριού και των διακοπών για να απολαμβάνουν τις ευεργετικές μόνο ιδιότητες του ήλιου πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:
- Να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11:00-15:00.
- Να προτιμούν την έκθεση τους στον ήλιο νωρίς το πρωί ή τις απογευματινές ώρες.
- Να μην μένουν πολλή ώρα στον ήλιο.
- Να θυμούνται ότι κατά την κολύμβηση αντανακλάται η ηλιακή ακτινοβολία και ότι η παραμονή στον ίσκιο δεν τις προστατεύει απόλυτα από τον ήλιο.
- Να βάζουν πάντα αντηλιακά τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.
- Να προτιμούν τα φυτικά αντηλιακά γιατί πολλά αντηλιακά περιέχουν ουσίες που πιθανόν να είναι τοξικές για το έμβρυο.
- Να φορούν πάντα καπέλο.
Κολύμβηση
Το κολύμπι είναι μια ιδανική άσκηση και ιδιαίτερα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης γιατί γυμνάζει το σώμα ενώ παράλληλα προσφέρει ευεξία και χαλάρωση. Το μπάνιο σε μια παραλία με καθαρή θάλασσα είναι προτιμότερο από μια πισίνα που δεν γνωρίζουμε αν εφαρμόζονται οι κανόνες υγιεινής. Στη πισίνα ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος μιας ουρολοίμωξης, εκτός και αν πρόκειται για μια ιδιωτική, τότε μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας. Αλλά επειδή η πιθανότητα της μόλυνσης υπάρχει και στη θάλασσα, θα πρέπει να αποφεύγονται οι παραλίες με συνωστισμό. Η εγκυμοσύνη ως γνωστό μειώνει τις σωματικές αντοχές και επιπροσθέτως προδιαθέτει την εμφάνιση κραμπών (επώδυνες μυϊκές συσπάσεις) οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν και κατά την κολύμβηση.
Για να απολαύσετε λοιπόν το κολύμπι χωρίς κινδύνους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες:
- Να επιλέγετε παραλίες με καθαρή θάλασσα και με λίγο κόσμο
- Να προτιμάτε τη θάλασσα αντί της πισίνας , εκτός και αν είναι ιδιωτική.
- Να μην κολυμπάτε πάνω από 15 λεπτά
- Να μην μπαίνετε απότομα σε κρύα νερά
- Να κολυμπάτε με ήπιες κινήσεις και πάντα με παρέα
- Να μην απομακρύνεστε από την παραλία
- Να αλλάζετε μαγιό μετά το μπάνιο
- Να μην κάθεστε στην άμμο
Οδήγηση
Αν η έγκυος δεν έχει επιβαρυμένο ιστορικό και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, τότε μπορεί να οδηγεί.
Η οδήγηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως χρειάζεται περισσότερη προσοχή και απαιτεί την πιστή εφαρμογή των παρακάτω κανόνων:
- Φορέστε πριν ξεκινήσετε τη ζώνη ασφαλείας, ακόμα και αν κάθεστε στο πίσω κάθισμα.
- Βγάλτε το παλτό ή το μπουφάν, γιατί κρατούν τη ζώνη σε απόσταση από το σώμα.
- Φροντίστε το κάτω μέρος της ζώνης να τοποθετείται κάτω από την κοιλιά και όχι πάνω από αυτήν.
- Τοποθετήστε ένα μαξιλαράκι στη μέση
- Ρυθμίστε τη θέση του καθίσματος ώστε να αισθάνεστε άνετα και το τιμόνι να έχει απόσταση από την κοιλιά.
- Οδηγείται προσεκτικά και με μικρή ταχύτητα.
- Αποφύγετε δρόμους ανώμαλους και με λακκούβες.
- Αποφύγετε την πολύωρη οδήγηση γιατί η ακινησία επιδεινώνει το οίδημα των κάτω άκρων και αυξάνει την πιθανότητα θρόμβωσης. Αν όμως είναι απαραίτητη καλό είναι να κάνετε στάση να κατέβετε από το αυτοκίνητο και να περπατήσετε για λίγο.
- Μην οδηγείτε όταν αισθάνεστε ζάλη, ναυτία ή έχετε συσπάσεις ή αιμορραγία.
- Μην οδηγείται το τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης.
- Μην οδηγείτε μόνη και κυρίως το τελευταίο τρίμηνο.
- Φροντίστε το αυτοκίνητό σας να είναι σε καλή κατάσταση.
- Μην απενεργοποιείτε τους αερόσακους.
- Αποφύγετε την οδήγηση μοτοσυκλέτας.
Ταξίδια
Πολλές φορές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκύψει ένα ταξίδι είτε για λόγους ανάγκης είτε για λόγους αναψυχής.
Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι μπορώ να ταξιδέψω;
Όπως είναι γνωστό η κύηση δεν είναι μια παθολογική κατάσταση και η έγκυος δεν είναι ασθενής, οπότε τα ταξίδια δεν απαγορεύονται. Η εγκυμοσύνη όμως προκαλεί αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό και κάθε γυναίκα βιώνει με ξεχωριστό τρόπο την εγκυμοσύνη της. Επομένως κάθε γυναίκα που σκοπεύει να ταξιδέψει θα πρέπει πρώτα να ενημερώσει το γιατρό της ο οποίος βάσει της πορείας της εγκυμοσύνης και άλλων πιθανών προβλημάτων της, θα αποφασίσει αν επιτρέψει ή όχι αυτό το ταξίδι.
Μια προϋπόθεση που πρέπει να έχει στο νου της κάθε έγκυος που ταξιδεύει είναι στον τόπο που μεταβαίνει να έχει κοντά νοσοκομείο ή κέντρο υγείας για τις έκτακτες καταστάσεις.
Τα ταξίδια στις εγκύους απαγορεύονται αυστηρά όταν υπάρχουν οι παρακάτω σοβαροί ιατρικοί λόγοι:
- Επαπειλούμενη κύηση
- Ναυτία, έμετοι
- Προδρομικός πλακούντας
- Ιστορικό πρόωρου τοκετού
- Υπέρταση
- Αιμορραγία
- Περιφερική αποκόλληση πλακούντα
- Δίδυμος κύηση
Το ταξίδι με το αυτοκίνητο. Το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι σχετικά άνετο αλλά έχει την επικινδυνότητα του τροχαίου ατυχήματος. Πρέπει να αποφεύγονται οι δύσβατοι και ανώμαλοι δρόμοι, οι χωματόδρομοι, οι επικίνδυνες στροφές καθώς και οι απότομες επιταχύνσεις και επιβραδύνσεις. Θα πρέπει πάντα οι έγκυες να φορούν τη ζώνη ασφαλείας. Επίσης στη διάρκεια του ταξιδιού επιβάλλονται συχνές στάσεις και περπάτημα για λίγο προκειμένου να εξασφαλιστεί καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Συνιστάται στα ταξίδια με το αυτοκίνητο οι έγκυες να είναι συνοδηγοί και να αποφεύγουν συστηματικά τους τελευταίους μήνες να οδηγούν οι ίδιες.
Το ταξίδι με το πλοίο. Το ταξίδι με το πλοίο θεωρείται περισσότερο ασφαλές, προσφέρει μεγαλύτερη άνεση χώρου και επιτρέπει την κίνηση και το περπάτημα. Ίσως αποτελεί και το ενδεικνυόμενο μέσον μετακίνησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης , αφού πρώτα λάβουμε υπόψη τις καιρικές συνθήκες και το συνωστισμό για το φόβο της λοίμωξης.
Το ταξίδι με το αεροπλάνο. Τα ταξίδια με το αεροπλάνο θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται αν δεν είναι αναγκαία. Απαγορεύονται όμως οι πολύωρες πτήσεις με το αεροπλάνο επειδή συνήθως είναι πολύ κουραστικές και υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβοθρόμβωσης από την παρατεταμένη ακινησία.
Υποδήματα
Η εγκυμοσύνη επιφέρει αλλαγές στο σώμα της γυναίκας, όπως το οίδημα των κάτω άκρων από την κατακράτηση των υγρών και τη μετατόπιση του κέντρου βάρους από την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Αυτές οι αλλαγές αυξάνουν το βάρος που δέχονται τα κάτω άκρα και τα πέλματα και καθιστούν αναγκαία την επιλογή του κατάλληλου υποδήματος. Η σωστή επιλογή του υποδήματος παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην υγιεινή των άκρων ποδών (άνεση στη βάδιση και αποφυγή παραμόρφωσης των δακτύλων) αλλά και για τη μείωση της επιβάρυνσης άλλων περιοχών όπως της πυέλου, της οσφύος, της ράχης και των μηρών. Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγονται τα ψηλοτάκουνα υποδήματα επειδή επηρεάζουν τη στάση του σώματος η οποία μεταβάλλεται με την πρόοδο της κύησης. Το επιτρεπτό ύψος του τακουνιού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 εκ. Τα υποδήματα επίσης θα πρέπει να είναι άνετα, χαμηλοτάκουνα (όχι ίσια) και να μην έχουν κορδόνια, γιατί στην προχωρημένη εγκυμοσύνη δεν θα μπορείτε να σκύβετε. Να θυμάστε ότι η κατακράτηση των υγρών που παρατηρείται στην εγκυμοσύνη, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, δημιουργεί οίδημα των άκρων και θα σας αναγκάσει να επιλέξετε μεγαλύτερο μέγεθος υποδημάτων.
Εργασία
Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά η εργασία μπορεί να συνεχίζεται κανονικά. Οι συνθήκες εργασίας όμως, πολλές φορές είναι επιβαρυντικές για την έγκυο και ενίοτε βλαπτικές για το έμβρυο.
Τι πρέπει λοιπόν να προσέξει μια εγκυμονούσα:
- Ορθοστασία. Η παρατεταμένη ορθοστασία ιδίως κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει στην έγκυο οιδήματα των κάτω άκρων, ισχιαλγία και οσφυαλγία. Επίσης συχνά παρατηρείται πτώση της πίεσης και ζαλάδα. Για τους λόγους αυτούς η ανάπαυση της εγκύου κατά τακτά διαστήματα είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη. Η ορθοστασία πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον πλακούντα και να αυξήσει την πιθανότητα ενός πρόωρου τοκετού. Μια Ολλανδική μελέτη του Πανεπιστημίου Ρότερνταμ κατέδειξε ότι οι γυναίκες που ήταν αναγκασμένες να εργάζονται όρθιες (κομμώτριες , πωλήτριες κτλ) αποκτούν παιδιά με κρανίο μικρότερο από το φυσιολογικό. Κατά πόσον αυτή η διαφορά στην ανάπτυξη του κρανίου έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στο παιδί δεν είναι απολύτως σαφές. Πάντως όλες αυτές οι μελέτες δεν έχουν απόλυτα επιβεβαιωθεί και η έγκυος εργαζομένη θα πρέπει να συνεχίζει την εργασία της λαμβάνοντας τις ανάλογες προφυλάξεις αλλά και εφαρμόζοντας τις οδηγίες του γιατρού της.
- Άρση βάρους. Η άρση βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να αποφεύγεται συστηματικά, επειδή μπορεί να προκαλέσει οσφυαλγία και ισχιαλγία στη μητέρα. Ενίοτε όμως είναι δυνατόν να παρατηρηθεί και πρόωρος τοκετός λόγω της μειωμένης ροής αίματος του πλακούντα.
- Επαφή με χημικούς παράγοντες. Αν η εργασία σας επιβάλλει την επαφή με διάφορες χημικές ουσίες θα πρέπει άμεσα να απέχετε από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Οι περισσότερες χημικές ουσίες είναι βλαπτικές για το έμβρυο.
- Έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες. Στη διάρκεια του καλοκαιριού και κυρίως τις ημέρες με καύσωνα οι έγκυες πρέπει να είναι προσεκτικές και να αποφεύγουν την έκθεση τους στις υψηλές θερμοκρασίες. Αλλά και στον εργασιακό χώρο αν είναι αναγκασμένες να εργάζονται κάτω από υψηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να σταματήσουν ή αν μετατεθούν σε άλλα τμήματα. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν αγγειοδιαστολή, πτώση της πίεσης, λιποθυμική τάση και αφυδάτωση στη μητέρα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψουν και το έμβρυο κυρίως στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η έκθεση του εμβρύου σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχει ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση ατελειών του νωτιαίου σωλήνα.
- Ακτινολογικό εργαστήριο. Οι ακτίνες Χ είναι δυνατόν να βλάψουν το έμβρυο στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Για αυτό το προσωπικό που εργάζεται σε ακτινολογικά εργαστήρια νοσοκομείων, κλινικών ή διαγνωστικών κέντρων πρέπει να λαμβάνει προφυλακτικά μέτρα ή να μετατίθεται προσωρινά σε άλλα τμήματα.
- Κοσμική ακτινοβολία. Στην κοσμική ακτινοβολία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι αλλά είναι μεγαλύτερη σε μεγάλα υψόμετρα όπου πετούν τα αεροπλάνα. Διάφορες μελέτες υποστηρίζουν ότι η ακτινοβολία είναι βλαβερή για όσους ταξιδεύουν συχνά με το αεροπλάνο, αλλά κυρίως για το πλήρωμα του. Πολλές εταιρείες μεταθέτουν προσωρινά τις έγκυες γυναίκες του πληρώματος του αεροπλάνου σε άλλες υπηρεσίες εδάφους. Πρέπει να τονίσουμε όμως η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου συνήθως δεν έχει βλαπτική επίδραση στο έμβρυο.
- Χρήση υπολογιστή. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες και στοιχεία που να αποδεικνύουν την βλαπτική δράση του υπολογιστή στο έμβρυο, καλό είναι να περιορίζεται η υπέρμετρη χρήση του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση του φορητού υπολογιστή πάνω στην κοιλιά της εγκυμονούσας γιατί εκπέμπει θερμότητα και αυξάνει τη θερμοκρασία η οποία μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Αιμορροΐδες
Οι αιμορροΐδες ή η αιμορροϊδοπάθεια είναι μια πάθηση που εμφανίζεται συχνά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλεται στην διόγκωση του αγγειακού πλέγματος στην περιοχή του πρωκτού. Ανατομικά οι αιμορροϊδες είναι ένα πλούσιο δίκτυο αγγείων που διακλαδίζονται και σχηματίζουν το αγγειακό αιμορροϊδικό πλέγμα. Ορισμένες καταστάσεις προκαλούν αύξηση της πίεσης της κοιλιάς όπως συμβαίνει στην εγκυμοσύνη με την αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Η αύξηση αυτή της πίεσης δημιουργεί στάση του αίματος, διάταση και τελικά πρόπτωση των αιμορροΐδων. Τα αίτια των αιμορροΐδων είναι κυρίως η δυσκοιλιότητα, η κληρονομική προδιάθεση και η εγκυμοσύνη. Στις σύγχρονες όμως κοινωνίες το άγχος σε συνδυασμό με την κακή διατροφή προκαλούν δυσκοιλιότητα η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αιμορροϊδοπάθεια. Τα συμπτώματα της αιμορροϊδοπάθειας στην διάρκεια της εγκυμοσύνης ποικίλλουν και είναι τα παρακάτω:
- Απώλεια αίματος κατά τις κενώσεις
- Πόνος κατά την κένωση
- Αισθητή πρόπτωση κυρίως στην κένωση (διόγκωση)
- Κνησμός στον πρωκτό
- Αίσθημα καύσου και δυσανεξίας στην περιοχή του πρωκτού
Τα παραπάνω συμπτώματα εκδηλώνονται κυρίως όταν υπάρχουν εξωτερικές αιμορροϊδες, ενώ οι εσωτερικές συνήθως εμφανίζουν αιμορραγία χωρίς άλλα συμπτώματα. Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων γίνεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η θεραπεία συνήθως είναι συντηρητική και περιλαμβάνει:
- Ζεστά ή χλιαρά μπάνια για τη χαλάρωση της περιοχής
- Μπάνιο με δροσερό νερό μπορεί να ελαττώσει τον κνησμό και το κάψιμο
- Σχολαστικό καθαρισμό της περιοχής του πρωκτού
- Αποφυγή πολύωρης παραμονής στην τουαλέτα
- Ενυδάτωση του οργανισμού με καθημερινή λήψη 8-10 ποτηριών νερού και κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες
- Κατανάλωση ξηρών φρούτων, δαμάσκηνων και ακτινιδίων
- Αποφυγή κατανάλωσης πικάντικων και καυτερών τροφίμων
- Χρησιμοποίηση ειδικών κρεμών που ανακουφίζουν προσωρινά αλλά με τη σύμφωνη πάντα γνώμη του γιατρού σας
- Αποφυγή της άρσης βαρών και της ορθοστασίας
- Αποφυγή της καθιστικής εργασίας, εάν όμως είναι αναγκαία πρέπει να σηκώνεστε τακτικά
- Καθημερινή άσκηση και βάδιση
- Καθημερινή επίσκεψη στην τουαλέτα μια συγκεκριμένη ώρα ανεξαρτήτως ανάγκης κένωσης Όλα τα ανωτέρω αποτελούν και μέτρα πρόληψης της αιμορροϊδοπάθειας και πρέπει να εφαρμόζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Botox
Επειδή η χρήση του botox στις εγκύους δεν έχει επαρκώς μελετηθεί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τις συνέπειες από την εφαρμογή του. Αν και η μικρή ποσότητα της τοξίνης που χρησιμοποιείται, σύμφωνα με κάποιες μελέτες ,δεν μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο, παρόλα αυτά συνιστάται η αποφυγή της χρήσης του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Βάψιμο μαλλιών – Μανικιούρ –Πεντικιούρ
Η εγκυμοσύνη είναι μια όμορφη περίοδος της ζωής της γυναίκα, η οποία όμως επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σώμα της. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου πιθανόν η γυναίκα να μην θέλει να σταματήσει να ενδιαφέρεται για την εμφάνιση της και την προσωπική της περιποίηση. Η ομορφιά άλλωστε φτιάχνει τη διάθεση της γυναίκας που είναι σημαντική σε αυτή την ωραία αλλά συναισθηματικά φορτισμένη περίοδο της ζωής της. Ένα θέμα που απασχολεί λοιπόν την έγκυο είναι κατά πόσο μπορεί στη διάρκεια της κύησης να βάψει τα μαλλιά της. Δυστυχώς δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές μελέτες για την ασφάλεια της βαφής των μαλλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιες όμως μελέτες απέδειξαν ότι οι χημικές ουσίες που περιέχουν οι βαφές των μαλλιών σε μεγάλες ποσότητες είναι βλαπτικές για το έμβρυο. Για το λόγο αυτό συνιστούμε η βαφή των μαλλιών να αρχίσει μετά από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο χρόνος παραμονής της βαφής στο κεφάλι πρέπει να είναι όσο το δυνατό μικρότερος. Προτιμήστε βαφές μαλλιών που δεν περιέχουν, Αμμωνία, Οξυζενέ, Parabens, Ρεσορκινόλη και pφαινυλενοδιαμίνη. Μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρουν οι ανταύγειες και το μπαλαγιάζ, που δεν ξεκινούν από τη ρίζα όπως στο κλασικό βάψιμο. Με αυτές τις τεχνικές οι χημικές ουσίες της βαφής δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και έτσι δεν υπάρχει το ενδεχόμενο της απορρόφησης τους. Επικίνδυνες επίσης είναι και οι αναθυμιάσεις από τη βαφή των μαλλιών για αυτό η βαφή των μαλλιών πρέπει να γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μια ασφαλής επιλογή βαφής είναι και η χρησιμοποίηση της φυτικής χένας που δεν περιέχει επιπρόσθετες χημικές ουσίες και μέταλλα. Ένα δεύτερο ερώτημα που τίθεται από την έγκυο και έχει σχέση με την εμφάνιση και την ομορφιά είναι αν μπορεί να βάφει τα νύχια της. Είναι γεγονός ότι όλες αυτές οι καλλωπιστικές διαδικασίες των γυναικών είναι αγχολυτικές και τονώνουν την αυτοπεποίθηση τους. Βασικά το μανικιούρ και το πεντικιούρ επιτρέπεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθότι τα νύχια είναι εξωκυττάριοι σχηματισμοί που δεν απορροφούν ουσίες. Εκείνο που ενδεχομένως μπορεί να επηρεάσει την υγεία τόσο της εγκύου όσο και του εμβρύου είναι η εισπνοή των αναθυμιάσεων χημικών ουσιών κατά τη διάρκεια του μανικιούρ. Η επιλογή ενός χώρου με καλό εξαερισμό μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα. Η καλύτερη λύση για αυτές τις διαδικασίες είναι να γίνονται στο σπίτι και όχι σε ινστιτούτα ομορφιάς για να είστε σίγουρη για την καθαριότητα των εργαλείων σας και τον αερισμό του χώρου σας.
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με το διάστημα της εγκυμοσύνης, μην διστάσετε να απευθυνθείτε στον έμπειρο Γυναικολόγο Ιωάννη Σαρρή. Ο γιατρός είναι άρτια εξειδικευμένος προκειμένου να σας συμβουλεύσει σωστά ώστε οι μήνες της εγκυμοσύνης σας να είναι εύκολοι και ξεκούραστοι.