Βαρθολινίτιδα

Τί είναι η βαρθολινίτιδα;

Η βαρθολινίτιδα αποτελεί φλεγμονή των αδένων του κόλπου. Οι αδένες του Bartholin αποτελούν μικρούς αδένες μεγέθους φακής ή φασολιού οι οποίοι βρίσκονται στην πίσω πλευρά των μεγάλων χειλέων του αιδοίου. Εκκρίνουν ένα βλεννώδες υγρό που χρησιμεύει στην ύγρανση του προδρόμου του κόλπου κατά την συνουσία. Όταν για κάποιο λόγο ο βαρθολίνειος αδένας αποφραχθεί γίνεται συσσώρευση της βλέννας, δημιουργώντας ένα κυστικό σχηματισμό ο οποίος μπορεί να επιμολυνθεί και να αποστηματοποιηθεί. Συνήθως οφείλεται σε μικροβιακούς παράγοντες και συχνότερα στο Escherichia coli ή στον γονόκοκκο.

Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η βαρθολινίτιδα;

Η βαρθολινίτιδα μπορεί να είναι ασυμπτωματική όταν η κύστη είναι μικρή και δεν υπάρχει φλεγμονή. Χαρακτηριστικό της κύστης είναι η διογκωμένη εμφάνιση στην περιοχή του κόλπου. Οι μεγαλύτερες κύστεις που φλεγμαίνουν προκαλούν έντονο άλγος με την ασθενή να δυσκολεύεται να καθίσει, να περπατήσει ή να έχει σεξουαλική επαφή και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται και με πυρετό. Κλινικά ψηλαφάται σαν μια οιδηματώδης μάζα στην είσοδο του κόλπου. Όταν μεγαλώσει αρκετά μπορεί να συμβεί αυτόματη ρήξη της κύστης με άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Βαρθολινίτιδα: Πώς γίνεται η διάγνωση;

Για τη διάγνωση της βαρθολινίτιδα αρκεί η κλινική εξέταση. Ο γυναικολόγος θα εντοπίσει το απόστημα του βαρθολινείου αδένα εύκολα, κατά την γυναικολογική εξέταση, καθότι έχει χαρακτηριστική εικόνα.

Ποια είναι η θεραπεία της βαρθολινίτιδας;

Η θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, το μέγεθος της κύστης, την παρουσία φλεγμονής και την συμπτωματολογία της. Μικρές κύστεις σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, χωρίς συμπτώματα και χωρίς σημεία φλεγμονής δεν χρήζουν θεραπευτικής αντιμετώπισης.

Σε περίπτωση συμπτωμάτων η διάνοιξη και η παροχέτευση της κύστης ανακουφίζει άμεσα από τα συμπτώματα αλλά υπάρχει αυξημένη πιθανότητα υποτροπής. Στις περιπτώσεις υποτροπών μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος είναι η τεχνική της μαρσιποποίησης του αδένα που συνίσταται στην εκστροφή του τοιχώματος της κύστης με ράμματα και τέλος η χειρουργική εξαίρεση του βαρθολινείου.

Όσον αφορά σε γυναίκες μεγαλύτερες των 40 ετών με κύστη βαρθολινείου, συνίσταται η παροχέτευση και βιοψία προς αποκλεισμό κακοήθειας.     

Ο Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Ιωάννης Σαρρής, μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (GMC) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ακολουθεί ενεργά όλες τις επιστημονικές εξελίξεις, ενώ η εκπαιδευτική του κατάρτιση είναι αδιάλειπτη.