Ετήσιος Γυναικολογικός Προληπτικός Έλεγχος

Η ετήσια επίσκεψη στο Γυναικολόγο αποτελεί υποχρέωση κάθε γυναίκας, καθώς  ο έλεγχος και η πρόληψη μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση μίας παθολογικής κατάστασης, πριν αυτή συμβεί. Ο προληπτικός έλεγχος θα πρέπει να ξεκινάει μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 80 ετών.  Ωστόσο, η συχνότητα επανάληψης του γυναικολογικού ελέγχου εξαρτάται από το ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Τί περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος;

Κατά τον προληπτικό έλεγχο ο γυναικολόγος λαμβάνει το ιατρικό γυναικολογικό ιστορικό της ασθενούς, στο οποίο θα πρέπει να επισημανθούν τυχόν παθολογικά προβλήματα που έχουν υπάρξει στο παρελθόν. Στη συνέχεια, ο ιατρός θα προχωρήσει στον προληπτικό έλεγχο, ο οποίος περιλαμβάνει:

Γυναικολογική Εξέταση

Αφορά την επισκόπηση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και την εξέταση ύπαρξης  τυχόν παθολογικών ευρημάτων, όπως οξυτενή κονδυλώματα, δερματικές μολύνσεις κλπ. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εξέταση του τραχήλου της μήτρας με την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα, με τον οποίο πραγματοποιείται η επισκόπηση των κολπικών τοιχωμάτων και του τραχήλου της μήτρας.

Τεστ Παπανικολάου

Πρόκειται για τη συλλογή κυττάρων από το κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Στόχος του τεστ είναι να ελέγξει την ύπαρξη προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων, καθώς και την πιθανή προσβολή από τον ιό του HPV.

Κολποσκόπηση

Αποτελεί μία εξέταση η οποία διενεργείται όταν το τεστ Παπανικολάου είναι παθολογικό. Σκοπός της κολποσκόπησης είναι να προσδιορίσει με ακρίβεια την έκταση, καθώς και τη βαρύτητα της βλάβης. Ταυτόχρονα, μέσω του κολποσκοπίου ελέγχεται ο τράχηλος της μήτρας κι εφόσον ο ιατρός το κρίνει αναγκαίο, μπορεί να λάβει δείγμα για βιοψία.

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Η εξέταση αυτή αποτελεί μία αξιόπιστη πηγή για τη λήψη πληροφοριών που αφορούν την σύσταση, το μέγεθος και την θέση της μήτρας. Στην συνέχεια, ελέγχεται το ενδομήτριο και οι ωοθήκες. Σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, το διακολπικό υπερηχογράφημα βοηθάει στον έλεγχο της ωορρηξίας.

Ψηλάφηση μαστών

Σκοπός της ψηλάφησης είναι η ανακάλυψη οποιουδήποτε ύποπτου ογκιδίου στην περιοχή του μαστού. Παράλληλα, στόχος της ψηλάφησης είναι και η εκπαίδευση της γυναίκας στην αυτοεξέταση. Όλες οι γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται στην ετήσια προληπτική μαστογραφία, καθώς στην αυτοεξέταση δεν γίνονται αντιληπτά όλα τα ύποπτα μορφώματα.

Καλλιέργεια Κολπικού Υγρού

Πρόκειται για τη λήψη υγρού από τον κόλπο και τον τράχηλο, έχοντας ως σκοπό να διασαφηνιστούν οι αιτίες διαφόρων ενοχλημάτων, όπως για παράδειγμα πόνος, εμφάνιση κνησμού στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, δύσοσμα κολπικά υγρά κλπ. Η εξέταση αυτή είναι αρκετά σημαντική στις νεαρές ηλικίες, που υπάρχει συχνότερη εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς συστήνεται η λήψη του κολπικού υγρού για την ανίχνευση της ύπαρξης χλαμυδιακών λοιμώξεων.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Μαιευτήρα -Γυναικολόγο Σαρρή Ιωάννη, για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.

call to action

call to action