Κρυοσυντήρηση ωαρίων

Τι είναι η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

Η κρυοσυντήρηση ώριμων ωαρίων, γνωστή και ως  κατάψυξη ωαρίων, είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει στις γυναίκες την δυνατότητα  να αποκτήσουν το δικό τους παιδί αργότερα στο μέλλον, αποτρέποντας την περαιτέρω ηλιακή γήρανση των ωαρίων τους. Όπως είναι γνωστό, η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων ελαττώνεται μετά τα 35 έτη, οπότε μειώνεται και η πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό.

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να κάνει μια γυναίκα κατάψυξη ωαρίων;

Όσο πιο νεαρή ηλικιακά είναι μια γυναίκα, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι τα ωάριά της. Έτσι, τα 30 – 36 έτη, αποτελούν μια ιδανική ηλικία για να προχωρήσει η ενδιαφερόμενη στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων της.

Ποια είναι η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων;

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και ολοκληρώνεται σε 10- 14 ημέρες. Μετά από μια σειρά αιματολογικών εξετάσεων όπου αξιολογούνται τα ωοθηκικά αποθέματα  και η γενικότερη κατάσταση της υγείας της γυναίκας, λαμβάνεται κατάλληλη εξατομικευμένη αγωγή  για την ωρίμανση των ωοθυλακίων.

Αυτή μπορεί να επιτευχθεί με ενέσιμα φάρμακα με σκοπό την λήψη αρκετών ωοθυλακίων, να  γίνει σε φυσικό κύκλο λαμβάνοντας ένα ωοθυλάκιο την φορά ή να εφαρμοστεί και η λεγόμενη mini-IVF όπου συχνά δεν απαιτούνται ενέσεις.

Η ωρίμανση των ωοθυλακίων παρακολουθείται υπερηχογραφικά και την κατάλληλη χρονική στιγμή, πραγματοποιείται η ωοληψία.

 

 

Τα ωάρια που συλλέγονται κρυοσυντηρούνται και αποθηκεύονται στους -196 Κελσίου με τη σύγχρονη μέθοδο της υαλοποίησης.

 

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η κρυοσυντήρηση ωαρίων;

  • Σε γυναίκες οι οποίες επιθυμούν να καθυστερήσουν την τεκνοποίηση λόγω επαγγελματικών, εκπαιδευτικών ή άλλων προσωπικών λόγων.
  • Σε γυναίκες λόγω ιστορικού πρόωρης εμμηνόπαυσης και πρόωρης ωοθηκικής ανεπάρκειας.
  • Σε γυναίκες, οι οποίες πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες λόγω καρκίνου.

 

Τι ισχύει με την ελληνική νομοθεσία σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων;

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, οι γυναίκες μπορούν να τεκνοποιήσουν με την μέθοδο της εξωσωματικής μέχρι την ηλικία των 54 ετών. Όπως είναι γνωστό, η μήτρα δεν επηρεάζεται με την ηλικία, σε αντίθεση με την ποιότητα των ωαρίων, η οποία φθίνει μετά την ηλικία των 35 ετών. Έτσι, η κατάψυξη ωαρίων σε νεαρή αναπαραγωγική ηλικία (ιδανικά 30-36) θα εξασφαλίσει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για την επίτευξη μιας μελλοντικής εγκυμοσύνης. Όσον αφορά το χρονικό διάστημα που μπορούν να κρυοσυντηρηθούν τα ωάρια, βάσει ελληνικής νομοθεσίας, είναι τα 5 έτη κάθε φορά (με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα δεν έχει συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας της) και με ανώτατο όριο παράτασης τα είκοσι (20) έτη.

 

Πόσα ωάρια χρειάζεται να ληφθούν για κρυοσυντήρηση;

Ιδανική είναι η λήψη τουλάχιστον 10 ωαρίων για κρυοσυντήρηση. Από αυτά,  ένα ποσοστό της τάξης του 75 – 80%, θα είναι βιώσιμα κατά την διαδικασία της απόψυξης τους και από αυτά τα βιώσιμα, ένα 75% θα είναι ικανά να γονιμοποιηθούν.

O Dr. Ιωάννης Σαρρής είναι μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, απόφοιτος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ρώμης, ‘Universita degli studi di Roma La Sapienza’ και εκπαιδευθείς στο νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου. Είναι εξειδικευμένος στην παθολογία κύησης (κύηση υψηλού κινδύνου), μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου και Επιστημονικός Συνεργάτης των μαιευτηρίων ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.