Ιός των κονδυλωμάτων

Τί είναι ο Ιός των κονδυλωμάτων;

Ο Ιός των κονδυλωμάτων ή αλλιώς HPV (Human Papilloma Virus) αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ο ιός αυτός προσβάλει τόσο άνδρες όσο και γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει ποικίλες βλάβες. Ο ιός HPV αποτελείται από 150 διαφορετικά στελέχη, εκ των οποίων τα 40 προκαλούν βλάβες στα γεννητικά όργανα, όπως κονδυλώματα, ενώ άλλα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νεοπλασίας του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου ή του κόλπου. Αν και θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, η μετάδοση του μπορεί να γίνει και χωρίς σεξουαλική επαφή, όπως για παράδειγμα από την μητέρα στο παιδί.

Ποια τα συμπτώματα του Ιού των Κονδυλωμάτων;

Ο ιός των κονδυλωμάτων ενδέχεται να υπάρχει για χρόνια στον ανθρώπινο οργανισμό, προτού γίνουν αντιληπτά τα συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό δεν παρουσιάζουν εμφανείς αλλοιώσεις και συνεπώς αργούν να καταλάβουν ότι έχουν μολυνθεί. Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του ιού. Στις συνηθέστερες βλάβες που εκδηλώνονται από τον ιό περιλαμβάνονται τα επίπεδα και τα οξυτενή κονδυλώματα. Τα οξυτενή κονδυλώματα παρουσιάζονται στα έξω γεννητικά όργανα και οι αλλοιώσεις τους είναι εμφανείς, δηλαδή γίνονται ορατές με γυμνό μάτι. Αντίθετα, τα επίπεδα κονδυλώματα μπορούν να εντοπισθούν μόνο έπειτα από εξέταση κολποσκόπησης ή κατευθυνόμενης εκλεκτικής βιοψίας.

Ποια η θεραπευτική προσέγγιση;

Καθώς η λοίμωξη από HPV δεν μπορεί να θεραπευτεί, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων αυτής. Η θεραπευτική προσέγγιση εξαρτάται από την σοβαρότητα της βλάβης. Σε περιπτώσεις μικρής βλάβης, συστήνεται η θεραπεία με φάρμακα αλλά και ο καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με χρήση laser. Όταν όμως εντοπιστούν αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, είναι αναγκαία η καταστροφή της βλάβης στην περιοχή. Για τον σκοπό αυτό, ο γυναικολόγος εφαρμόζει την κωνοειδή εκτομή του τραχήλου, κατά την οποία αφαιρείται το μολυσμένο τμήμα του και στη συνέχεια αποστέλλεται για βιοψία. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και μετά τη θεραπεία, η ασθενής θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά, προκειμένου να εντοπιστεί άμεσα τυχόν υποτροπή της βλάβης.

Τρόποι πρόληψης από τον ιό των κονδυλωμάτων.

Η πρόληψη από τα στελέχη του ιού HPV μπορεί να επιτευχθεί κυρίως μέσω του εμβολιασμού. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά εγκεκριμένα εμβόλια, με το εννιαδύναμο «Gardasil 9» να είναι το πιο διαδεδομένο, καθώς προφυλάσσει από 9 διαφορετικούς ογκογόνους και μη ογκογόνους τύπους HPV. Το εμβόλιο έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και παρέχεται δωρεάν σε κορίτσια από 11 έως 18 ετών. Ο εμβολιασμός ενδύνκειται κυρίως σε κορίτσια που δεν είναι σεξουαλικά ενεργά, χωρίς αυτό να αποκλείει γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει από μερικά μόνο στελέχη του ιού HPV, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να παραλείπεται η χρήση προφυλακτικού και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον ιό των κονδυλωμάτων,  μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Μαιευτήρα -Γυναικολόγο Σαρρή Ιωάννη, για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.