Εμβολιασμός για τον ιό HPV

Τι είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV);

O ιός HPV είναι μικρός DNA-ιός. Η μόλυνση από τον ιό HPV μπoρεί να μην προκαλέσει απολύτως τίποτα, άρα τα μολυσμένα άτομα είναι απλοί φoρείς. Από την άλλη, μπορεί να έχει εκδηλώσεις, είτε καλoήθεις θηλωματώδεις αλλoιώσεις του δέρματος και των βλεννογόνων, τα γνωστά κονδυλώματα, ή σε κυτταρικές αλλoιώσεις (δυσπλασίες). Ορισμένες δυσπλασίες, αν δεν αντιμετωπισθoύν έγκαιρα, είναι δυνατόν να εξελιχθoύν σε καρκίνo.

Μέχρι σήμερα έχoυν περιγραφεί περισσότεροι από 150 διαφoρετικοί τύποι τoυ HPV.

Oρισμένοι τύποι (π.χ. οι 6, 11, 42, 43, 44) πρoκαλoύν τα γνωστά κoνδυλώματα, τα oπoία είναι καλoήθεις αλλoιώσεις, και γι’ αυτό αναφέρoνται ως τύποι «χαμηλoύ κινδύνoυ» (“low-risk”). Αντίθετα, άλλοι τύποι (π.χ. οι 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) θεωρούνται υπεύθυνοι για την εκδήλωση πρoκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων.  Γι’ αυτόν τον λόγο οι προαναφερθέντες τύποι αναφέρονται ως τύποι «υψηλού κινδύνου» .

Υπολογίζεται ότι το 98-99% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας αποδίδονται στους υψηλού κινδύνου τύπους του ιού. Πιο συγκεκριμένα, το 70% των ασθενών που έχουν εκδηλώσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχουν μολυνθεί από τους τύπους 16 και 18.

Πώς μεταδίδεται ο HPV;

Η μετάδoση τoυ ιoύ επιτελείται κατά κανόνα με τη σεξoυαλική επαφή. Ακόμα και η χρήση προφυλακτικού δεν είναι ικανή να αναχαιτίσει τη μετάδοσή του, αφού δεν καλύπτει την περιγεννητική και την περιπρωκτική περιοχή.

Προφύλαξη από την μόλυνση του HPV

Ο μοναδικός αποτελεσματικός και ρεαλιστικός τρόπος αποφυγής της μόλυνσης από τον HPV είναι ο εμβολιασμός ενάντια του ιού.

Η χρήση προφυλακτικού μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης από τον ιό, χωρίς όμως να την μηδενίζει.

Ιδανικά, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών .

Οδηγίες εμβολιασμού για τον HPV

Στην Ελλάδα διατίθενται σήμερα δύο HPV εμβόλια, το διδύναμο (HPV2) και το εννεαδύναμο (HPV9).

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών περιλαμβάνει τις ακόλουθες αλλαγές στο εμβολιαστικό σχήμα έναντι του HPV:

(α) Σύσταση για δωρεάν γενικό εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών 9-11 ετών με το σχήμα 2 δόσεων. ( 0-6 μήνες).

(β) Εφόσον η έναρξη του εμβολιασμού γίνει μετά την συμπλήρωση του 15ου έτους της ηλικίας, χορηγούνται 3 δόσεις εμβολίου (0-6-12 μήνες).

(γ) Συνίσταται ο εμβολιασμός και σε άτομα άνω των 26 ετών που δεν έχουν επαρκώς εμβολιαστεί σε νεότερη ηλικία.

(δ) Ο HPV εμβολιασμός συνιστάται, επίσης, σε γυναίκες με:

 • νεφρική ανεπάρκεια
 • χρόνια νοσήματα όπως σακχαρώδη διαβήτη,
 • καρδιακή νόσο
 • πνευμονοπάθεια
 • ρευματικά νοσήματα
 • αλκοολισμό
 • ασπληνία
 • χρόνια ηπατική νόσο

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού;

Ο εμβολιασμός ενάντια του ιού HPV μπορεί να εμφανίσει τις παρακάτω παρενέργειες:

 • Πόνος, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης
 • Μικρή πυρετική κίνηση
 • Κεφαλαλγία
 • Λιποθυμική τάση αμέσως μετά την ένεση
 • Μυαλγίες, αίσθημα καταβολής

Χρειάζεται να υποβάλλεται η γυναίκα σε Τεστ ΠΑΠ μετά τον εμβολιασμό;

Το εμβόλιο εναντίον του HPV προστατεύει από τους συχνότερους, αλλά όχι όλους τους τύπους του ιού που προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται κάποια μόλυνση από τύπου HPV υψηλού κινδύνου, προκαλώντας αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας.

Επιπλέον, όταν χορηγείται σε μεγαλύτερες ηλικίες και μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, δεν θεραπεύει λοιμώξεις HPV ή αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας που, ίσως, ήδη υπάρχουν.

Εμβολιασμός στην κύηση

Αν και μεμονωμένα περιστατικά έδειξαν ότι δεν υπήρξαν επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο, ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της κύησης δεν συστήνεται. Οπότε, ο εμβολιασμός παρατείνεται στη φάση της  λοχείας μετά το πέρας του τοκετού.

 

Ο Γυναικολόγος Ιωάννης Σαρρής διαθέτει μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση του ιού HPV. Ο ιατρός εφαρμόζει πάντα τις πιο σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης γυναικολογικών προβλημάτων. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να μάθετε τα πάντα σχετικά με τον εμβολιασμό ενάντια στον HPV.

call to action

call to action