Πολύποδες Τραχήλου – Μήτρας

Τι είναι οι πολύποδες;

Οι πολύποδες είναι μικρές προσεκβολές που εντοπίζονται είτε στη μήτρα προβάλλοντας  μέσα στην κοιλότητα της, είτε στο τοίχωμα του τραχήλου και προβάλλουν στο κανάλι του.  Η υπερανάπτυξη των κυττάρων στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) οδηγεί στο σχηματισμό πολύποδων της μήτρας, επίσης γνωστοί ως πολύποδες ενδομητρίου.  Αυτοί οι πολύποδες είναι συνήθως μη καρκινικοί (καλοήθεις), αν και μερικοί μπορεί να είναι καρκινικοί ή μπορούν να μετατραπούν σε καρκίνο (προκαρκινικοί πολύποδες). Έχουν μέγεθος από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.  Συνδέονται στον τοίχωμα της μήτρας από μια μεγάλη βάση ή ένα λεπτό στέλεχος. Οι πολύποδες του ενδομητρίου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 40 και 50 ετών. Συνολικά αφορούν έως και 10% των γυναικών.  Εκτιμάται επίσης ότι υπάρχουν στο 25% των γυναικών με ανώμαλη κολπική αιμορραγία.

Πολύποδας Ενδομητρίου                                        Πολύποδας Τραχήλου

 

Πολύποδες Τραχήλου – Μήτρας: Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου;

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη των πολύποδων της μήτρας και του τραχήλου είναι α) η περιεμμηνόπαυση ή η εμμηνόπαυση, β) η αρτηριακή πίεση, γ) η παχυσαρκία δ) η λήψη ταμοξιφαίνης στην θεραπεία του καρκίνου του μαστού και ε) ορμονικοί παράγοντες καθώς οι πολύποδες της μήτρας είναι ευαίσθητοι στα οιστρογόνα, που σημαίνει ότι αναπτύσσονται σε απόκριση στα κυκλοφορούντα οιστρογόνα.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν;

Η συμπτωματολογία των πολυπόδων εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση τους. Πολλές φορές είναι τελείως ασυμπτωματικοί και ανακαλύπτονται τυχαία κατά τον γυναικολογικό έλεγχο. Τα σημεία και τα συμπτώματα των πολύποδων της μήτρας περιλαμβάνουν:

  • Ανώμαλη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Αιμορραγία μεταξύ των εμμηνορροϊκών περιόδων
  • Υπερβολικά βαριά περίοδοι της εμμήνου ρύσεως
  • Κολπική αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Αίμα κατά την σεξουαλική επαφή.
  • Εάν ο πολύποδας προεξέχει μέσω του τραχήλου στον κόλπο, μπορεί να προκληθεί πόνος .

 

Πολύποδες τραχήλου – μήτρας: Πώς γίνεται διαγιγνώσκονται;

Οι πολύποδες μπορεί να αποκαλυφθούν τυχαία στη γυναικολογική εξέταση αν προβάλουν από το τραχηλικό στόμιο. Όσον αφορά τους πολύποδες του ενδομητρίου μπορεί να διαγνωστούν:

Με τον διακολπικό υπερηχογραφικό έλεγχο σαν μόρφωματα που προβάλλουν μέσα στην ενδομητριακή κοιλότητα.

Με την υστεροσκόπηση όπου εισάγεται ένα λεπτό, εύκαμπτο, φωτισμένο τηλεσκόπιο (υστεροσκόπιο) μέσω του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας όπου επιτρέπει  την άμεση επισκόπηση του εσωτερικού της .

 

Ποιες οι διαθέσιμες θεραπευτικοί μέθοδοι;

Όσον αφορά την θεραπεία τους αυτή αφορά,

  • Προσεκτική Αναμονή . Μικροί πολύποδες χωρίς συμπτώματα μπορεί να επιλυθούν από μόνα τους. Η θεραπεία των μικρών πολύποδων δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν διατρέχετε κίνδυνο καρκίνου της μήτρας.

 

  • Χειρουργική αφαίρεση. Εκτελείται με τον παραδοσιακό τρόπο της απόξεσης της μήτρας, όπου μετά από την διαστολή του τραχήλου εισάγεται ένα ειδικό ξέστρο και με λεπτές κινήσεις προσπαθούμε να αποκολλήσουμε τον πολύποδα.

 

  • Υστεροσκόπηση.  Πλέον σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης, κατά την οποία γεμίζουμε την κοιλότητα της μήτρας με υγρό και εισάγουμε μέσω του τραχήλου μια λεπτή κάμερα έτσι ώστε να βλέπουμε όλο το εσωτερικό της μήτρας. Μόλις εντοπιστεί ο πολύποδας αφαιρείται με ακρίβεια από την βάση του.

 

O Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Ιωάννης Σαρρής αποτελεί μέλος του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου (GMC) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενώ είναι συνεργάτης των μεγαλύτερων γυναικολογικών νοσοκομείων της χώρας. Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ιατρό.