Αυχενική Διαφάνεια

Τι είναι η αυχενική διαφάνεια;

Σήμερα κάθε γυναίκα θέλει να γνωρίζει αν το μωρό που κυοφορεί είναι φυσιολογικό και αναπτύσσεται κανονικά. Αυτό στην εποχή μας με την εξέλιξη της επιστήμης είναι πιο εύκολο να απαντηθεί και βασικά επιτυγχάνεται με τον προγεννητικό υπερηχογραφικό έλεγχο. Η πρώτη και η πιο σημαντική υπερηχογραφική εξέταση της εγκυμοσύνης  είναι η αυχενική διαφάνεια ή αλλιώς υπερηχογράφημα Α΄επιπέδου.

Η αυχενική διαφάνεια είναι η υπερηχογραφική εκείνη εξέταση που διαπιστώνει την ποσότητα του υγρού που βρίσκεται πίσω από τον αυχένα του εμβρύου. Η αυξημένη ποσότητα σε συνδυασμό και με άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα, όπως η απουσία του ρινικού οστού, το doppler της τριγλώχινας και του φλεβώδη πόρου θέτουν την υποψία πιθανής ύπαρξης του συνδρόμου Down ή και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Πότε πρέπει να γίνεται η αυχενική διαφάνεια;

Ο προγεννητικός έλεγχος Α επιπέδου περιλαμβάνει την αυχενική διαφάνεια, η οποία πρέπει να γίνεται μεταξύ της 11+0 και 13+6  εβδομάδας της κύησης και την μέτρηση των βιοχημικών δεικτών μέσω εξέτασης αίματος(PAPP-A, PLGF , ελεύθερη β-χοριακή).

 

Ποιος είναι ο σκοπός της αυχενικής διαφάνειας;

-Η επιβεβαίωση της κύησης.

– Η εξέταση της εμβρυικής ανατομίας.

-Ο ακριβής προσδιορισμός της ηλικίας της κύησης, ιδιαίτερα στις γυναίκες που δεν θυμούνται την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδους τους ή έχουν ασταθή κύκλο.

-Ο προσδιορισμός του αριθμού των εμβρύων.

– Η διάγνωση για πιθανό σύνδρομο Down ή άλλων χρωμοσωμικών  ανωμαλιών.

– Να ελέγξει για πιθανές επιπλοκές της κύησης καθώς και για ευρήματα από τη μήτρα και τα εξαρτήματα.

Αυχενική Διαφάνεια

Τι ερευνάται στην αυχενική διαφάνεια;

Το ρινικό οστό εάν είναι ορατό ή μη ορατό. Στο σύνδρομο Down το ρινικό οστό απουσιάζει στο 70% των περιπτώσεων.

Τη ροή του αίματος στον φλεβώδη κόλπο. Η ανώμαλη ροή σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες και συγγενείς καρδιοπάθειες.

Το κεφαλουριαίο μήκος. Στα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες παρατηρείται καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας. Όσο μεγαλύτερο το πάχος τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ύπαρξης του συνδρόμου Down.

Τη ροή του αίματος στην καρδιά του εμβρύου.

Τη ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο του ήπατος του εμβρύου. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί ανώμαλη ροή στο 80% των περιπτώσεων σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Το μήκος της άνω γνάθου. Στο σύνδρομο Down είναι μικρότερο.

Την παρουσία μεγακύστης, που υποδηλώνει την πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών.

Την εξέταση της ροής του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες, και το μήκος του τραχήλου που αποσκοπούν στον υπολογισμό του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας, ενδομήτριας καθυστέρησης ανάπτυξης  του εμβρύου και το κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

 

Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές αυχενικής διαφάνειας;

Γενικά, η Αυχενική Διαφάνεια πρέπει να είναι μικρότερη από 3,5 χιλιοστά για να θεωρείται φυσιολογική, με την προϋπόθεση ότι το έμβρυό, στην 11-13 εβδομάδα συν 6 ημέρες κύησης, έχει μήκος από 45 μέχρι 84 χιλιοστά. Η μέση φυσιολογική τιμή της αυχενικής διαφάνειας  είναι 1,5-2,5 χιλ. κατά την 11η -13η εβδομάδα της κύησης. Όσο μεγαλύτερη η τιμή της αυχενικής διαφάνειας τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος ύπαρξης του συνδρόμου Down. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται περαιτέρω έλεγχος με τη λήψη τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντησης.

 

Τι είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος;

Είναι μια νέα επαναστατική μη επεμβατική μέθοδος εξέτασης, η οποία μέσω μιας αιμοληψίας από τη  μητέρα εξετάζουμε το DNA του εμβρύου για να εντοπίσουμε χρωμοσωμικές ανωμαλίες . Είναι πιο αξιόπιστη από το PAPP-A, αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος. Η εξέταση αυτή γίνεται μετά τη 10η εβδομάδα και συνήθως συνδυάζεται με την αυχενική διαφάνεια. Αλλά και αυτή η εξέταση που είναι μη επεμβατική και δεν ενέχει τον κίνδυνο μιας αποβολής δεν μπορεί να θέσει τη διάγνωση μιας χρωμοσωμικής ανωμαλίας 100%. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης χαρακτηρίζουν την κύηση υψηλού κινδύνου και χαμηλού κινδύνου. Στην περίπτωση υψηλού κινδύνου κύηση επιβάλλεται επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (τροφοβλάστη ή αμνιοπαρακέντηση.)

Εμπιστευτείτε τον Μαιευτήρα Χειρουργό Γυναικολόγο Δρ. Ιωάννη Σαρρή, για να απολαύσετε αυτήν την μοναδική περίοδο στην ζωή σας.

cta_desktop