Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Είναι αλήθεια ότι η περίοδος της εγκυμοσύνης για κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Η κύηση υψηλού κινδύνου αντιμετωπίζεται από την ιατρική ως την αντιμετώπιση της παθολογικής κατάστασης της μητέρας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με άλλα λόγια, η κύηση υψηλού κινδύνου αφορά τις κυήσεις που προκαλούν επιπλοκές και προβλήματα στην έγκυο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου κατά την κύηση;

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αλήθεια ότι κάποιοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της. Οι παράγοντες αυτοί αφορούν:

  • Την ηλικία της μητέρας, συνήθως, οι γυναίκες που είναι μεγαλύτερες από τα 35 χρονών αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών, όπως για παράδειγμα διαβήτης, η υπέρταση κλπ.
  • Η ύπαρξη παθολογικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα η χρόνια υπέρταση, ο διαβήτης, το άσθμα, η νεφροπάθεια, η ύπαρξη φλεβικών θρόμβων, η παχυσαρκία κλπ.
  • Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές, στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει να βρεθεί η αιτία που προκαλεί τις αποβολές.
  • Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού
  • Οι καρδιολογικές παθήσεις
  • Τα αυτοάνοσα νοσήματα

Πώς αντιμετωπίζονται οι κυήσεις υψηλού κινδύνου;

Οι κυήσεις υψηλού κινδύνου χρειάζονται ιδιαίτερα στενή παρακολούθηση και προσοχή τόσο από την ίδια την έγκυο όσο και από το γυναικολόγο. Ωστόσο, τη συχνότητα της παρακολούθησης καθορίζεται από το γυναικολόγο, ο οποίος μπορεί να κρίνει την κατάσταση της εγκύου.

Διαβητική Κύηση

Στις περιπτώσεις, που η γυναίκα πάσχει από διαβήτη τότε η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του ζαχάρου. Οι δραστηριότητες αυτές αφορούν το κολύμπι και το περπάτημα, που θα πρέπει να λαμβάνουν χώρα πρωινές ώρες.

Κύηση με Υπέρταση

Οι εγκυμονούσες που πάσχουν από υπέρταση θα πρέπει να παρακολουθούνται τόσο από έμπειρο κι εξειδικευμένο γυναικολόγο όσο κι από καρδιολόγο. Παράλληλα, θα πρέπει να αποφεύγουν την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και να προτιμούν τα δροσερά κι σκιερά μέρη.

Κύηση με άλλα παθολογικά προβλήματα

Στις περιπτώσεις, ύπαρξης άλλων παθολογικών προβλημάτων, η αντιμετώπιση της κάθε γυναίκας είναι διαφορετική. Συνήθως, ο γυναικολόγος προτείνει ανάπαυση κι η γυναίκα να ακολουθεί μία υγιεινή διατροφή.

Σε προχωρημένες περιπτώσεις, ο ιατρός, ενδεχομένως, να προτείνει πλήρη ακινησία της εγκύου.

Ποιοι είναι οι τρόποι πρόληψης που μπορεί να λάβει μία γυναίκα;

Οι γυναίκες ου πάσχουν από παθολογικά προβλήματα, καλό θα ήταν πριν την εγκυμοσύνη να έχουν πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις κι να έχουν λάβει τη θεραπεία που τους έχει προτείνει ο ιατρός. Στη συνέχεια, ο γυναικολόγος είναι αυτός που θα κρίνει πότε θα πρέπει μία γυναίκα να προγραμματίσει την εγκυμοσύνη.

 

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Κύηση Υψηλού Κινδύνου,  μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον έμπειρο και εξειδικευμένο Μαιευτήρα -Γυναικολόγο Σαρρή Ιωάννη, για μία ολοκληρωμένη κλινική εξέταση και μία έμπειρη γνώμη.

call to action

call to action